Hembygd

Hembygd och folkliv  

Är man medlem i Kedjan så finns det alltid något man kan göra. Vi finns och verkar i Stockholm och vad är väl då mer naturligt än att vi lär oss om Stockholms historia. Stadsvandringar är ett inslag. Naturligtvis tittar vi oss omkring vad som finns runt om Stockholm. Det kan ske genom t.ex. bilutflykter Vi reser runt och under en dag tittar på olika intressanta byggnader, platser och mycket annat.

Ibland gör vi speciella teman. 2003 firade S.t. Petersburg 300 år. Detta uppmärksammades av Sveriges regering med olika aktiviteter såväl hemma som i Ryssland. Kedjan var inte sämre. Vi ordnade en studiecirkel kring de två kusinerna Gustav III och Katarina den Stora.

Mat från förr är också något som intresserar. Vi ordnar ibland middagar med olika teman med mat från förr och hur man dukade och satt m.m. Men seder och bruk är mer än bara mat. Det finns spännande saker att berätta om från midsommar, Mikelsmäss och Jul- och Nyårshelgerna. Vi behöver ingen Halloween. Det finns spökhistorier och annat spännande som vi tittar på och studerar. Att forska i släkten är populärt. I Kedjan har vi ordnat släktforskningskurser, men inte bara för att titta på en släktlängd där människor föds och dör utan också på hur de hade det när de levde. Släktkrönikan blir mer intressant när man kan krydda den med berättelser om livet för familjen och de platser där de höll till.

Att visa upp våra folkdräkter gör vi gärna. Folklivsektionen svarade från 1983 till 2018  för paraderingen med landskapsfanor vid Riksmötets öppnande och bar folkdräkter från alla 24 landskap.

Riksmötets öpppnande 2017

Kedjan paraderar på riksmötet öppnande 2017

    Foto: Anders Löwdin, Riksdagen

Vill du veta mer om Kedjans hembygdsaktiviteter kan du skriva till Kedjans e-postadress kedjan@fdgkedjan.se eller ringa till Folklivsektionen, Fredrik Bergh, tel. 08-93 70 38.