Folkdans

Dans är en fantastisk motionsform både för kropp och själ. Dans är en mycket social sysselsättning, som när vi utövar den ofta ger oss fler vänner som delar vårt intresse, nämligen dans. Man blir svettig och konditionen förbättras. För att komma ihåg dansernas många turer krävs det att vi är koncentrerade på den dansövning vi arbetar med vilket ger en skön avkoppling från vardagens arbete och slit.Bild 1244

Våra dansgrupper:

Torsdagsdansarna
Torsdagar 19.15 -21.15, Birkagården, Karlbergsvägen 86B. Torsdagarnas dansövningar är öppna för Kedjans medlemmar och nyanmälda deltagare.

Uppvisningsgruppen
Inför uppvisningar har vi ofta olika uppvisningsgrupper. Vid extra övningar finslipar vi danserna och övar in hela program men in- och utdansningar. Samdansning är viktigt och även hur ett program ska presenteras. Kedjans främsta inkomst är uppvisningarna med dans, sång och musik. Vi anlitas av många arrangörer och företag.

aa94f9d79f2f424cd97737e07084bf51344f688d.jpg

Historikerna eller Kedjans hovensemble
Första torsdagen i varje månad över vi historiska danser under en del av vår övningskväll. Vid de flesta uppvisningar dansar vi folkdans, men emellanåt dansar vi även medeltida danser, renässansdanser från 1500-talet eller kontradanser från 1700- och 1800-talen. Dessa danser dansas och framförs av en mindre grupp av föreningens dansare. Exempel på danser är branle, pavane, galliard, gavott, menuett och liknande. Vi uppträder oftast i renässanskläder (egenhändigt sydda) från 1500-talet eller i kläder från mitten av 1800-talet.

Foto: svenska Kyrkan Berlin

Dansrepertoar

Folkdans; folklig dans, gillesdans, gammaldans – kärt barn har många namn. För enkelhetens skull kallar vi, på denna hemsida, allt detta för folkdans.

Ett sätt att dela upp ”folkdans”:
Pardans: Hit hör gammaldanser som hambo, mazurka, polka, schottis, snoa och vals. Dessa dansar vi både i sina s.k. grundformer och i otaliga varianter efter gamla uppteckningar och nykompositioner. Vi dansar även svenska folkliga menuetter. Vi hänför dem till pardanser även om vi ofta framför den tillsammans på ett led – som en gruppdans. Polskor har vi under senare år dansat i mindre omfattning. I vår repertoar finns div. dalapolskor och en och annan slängpolska.

Gruppdans: Svenska Folkdanser del 1, eller ”Gröna Boken” som den kallas av oss folkdansare,  innehåller en mängd uppställningsdanser för ett varierande antal par. Detta material, har sedan första utgåvan 1933, varit den största inspirationskällan för föreningens dansverksamhet. En del danser är komponerade för scen och dessa passar bra i uppvisningsprogrammen.
Kadriljer är ett annat kapitel som vi tittar närmare på under våra torsdagsövningar. De stora fyrkanterna där alla kan vara med på en och samma gång, och som inte är alltför invecklade när man väl lärt sig mönstren, är en bra och social dansform. ”Gröna Boken” och de andra dansböckerna i vårt bibliotek innehåller danser som passar både nybörjare och de som dansat i många år. För nybörjarna använder vi oss ofta av de enklare gruppdanserna för att träna de steg som man använder inom pardanserna, som till exempel schottis- och mazurkasteg. De mer vana dansarna tränar mer avancerade formationer, många olika steg och figurer i en och samma dans.

Sångdanser och sånglekar: ”Vi äro musikanter”, ”Små grodorna”, ”Räven raskar över isen” och alla de andra välkända lekarna för midsommarstång och julgran ingår i vår dansrepertoar. Dessa danser använder vi  i de många uppdragen vi får från olika företag, hembygdsgårdar och andra i samband med de stora högtiderna, speciellt jul och midsommar..

Annan dans: Några av våra dansinstruktörer är även kunniga i andra dansformer än folkdans. Nämnas kan bl.a. tango, line dance, renässansdans, square dance och kontradanser. Emellanåt dansar vi en eller annan av dessa danser under de vanliga övningarna, men oftast anordnar vi specialövningar.
Vi dansar också till sång från vår kör.

Mer information

Om du vill du veta mer om vår dansverksamhet, anmäla dig till våra övningar eller anlita vår uppvisningsgrupp kan du kontakta oss på e-post kedjan@fdgkedjan.se

2015
Folkdansarna har varit tillsammans med kören till Nordisk-baltisk körfestival i Riga i juni. Klicka på länken ovan så får du se en hel del bilder från festivalen.

I augusti deltog så väl dansare och sångare i Arboga medeltidafestival. Då kallade vi oss för Kedjans Hovensemble.

Vi har också gjort en hel del uppvisningar. Den 12 december var vi på Globen och uruppförde en dans till Star Wars signaturmelodi. Den var arrangerad i valstakt av vår spelman och dansen hade sammansatts av vår dansinstruktör.

2016
Vi har varit på en stor turné till Ryssland och Armenien och även vunnit priser i folkdans på en internationell festival i Armenien.

Här kan du se en videofilm från festivalen. Klicka här

2017
I juni var Kedjans hovensemble till Berlin  och Wittenberg och uppträdde i firandet av reformationen. Då var det i historiska dräkter.

2018
Vi deltog i den stora Europeaden i Viseu, Portugal

2019
Vi deltog i festivalen Kozara Ethno i Banja Luka, Bosnien-Herzegovina

2020-2021
Inga framträdanden p.g.a. covid-19

2022
Nu blir det dans igen. Ca 15 framträdanden genomfördes under året.

2023
Totalt har vi hittills haft 16 uppdrag både med folkdans och historisk dans.

2024

Vi är redan uppbokade på 14 olika platser för folkdans och 2 för historiska danser. Vi vet att det kommer in fler. Så häng med.