Sång

Kören Folkpust  är Kedjans egen folksångsgrupp   

Vi övar på tisdagar 18.15-20.35 och är på Birkagården, Karlbergsvägen 86 B.

rigapust Sången har alltid varit viktig i Kedjan. Ibland har det varit vanlig allsång och ibland har vi bildat små sånggrupper. Vår nuvarande sånggrupp Folkpust startade 1981.Från starten var det ett 10-tal medlemmar i gruppen men under åren som gått har fler och fler medlemmar kommit till och vi räknar idag till närmare 40 mer eller mindre aktiva sångare. Folkpust har specialiserat sig på att framförallt sjunga svensk folkmusik a cappella. Det är ganska naturligt att det blev så, då Folkdansgillet Kedjan ville komplettera  uppvisningarna med just folkmusik och folksånger. Repertoaren är både profan och sakral. En hel del av sångerna har sitt ursprung i spelmansmusiken och då trallar man polskor eller rent av härmar fiolens läten. Sedan några år  tillbaka sjunger Folkpust även sånger från tiden före 1600-talet. (medeltid och renässans) Vid framträdandena med den typen av musik har sånggruppen också tidstypiska dräkter. Med några få undantag har dessa sytts av föreningsmedlemmar. Eftersom föreningen har rest en hel del utomlands, så har man numera också inom Folkpust en och annan utländsk folksång, inte allt för sällan översatt till svenska av någon av gruppens medlemmar.

Många evenemang
Det finns många arrangemang och saker som Folkpust gör och deltar i . 1999 deltog vi i körstämman i Skinnskatteberg. Många fina upplevelser i workhops med bl.a. Vocal Six och Fjedur. År 2000 deltog Folkpust i den 3:e Nordiska-Baltiska Körfestivalen i Skien, Norge, den 32:a nordiska folk- dans- och spelmansstämna NORDLEK 2000 i Stavanger.skansen01

2001 åkte Kedjan till den internationella folklorefestivalen i Zakopane, Polen. Vi vann tre olika priser. Ett av dessa var  journalistpriset, ett pris som delades ut av den samlade journalistkåren till den grupp de ansåg var mest naturlig och trogen sin kultur. Priset kan räknas till en av de finaste man kan få vid festivalen. 2002 deltog vi i den 4:e Nordiska-Baltiska Körfestivalen i Klaipeda, Litauen. I september 2003 deltog Folkpust i den 6:e internationella Folksångfestivalen i Barcelona. festivalen var också en tävling och Folkpust tog hem en bronsmedalj i konkurrens med de andra deltagande körerna. Ett stort engagemang var också Stockholms 750-års jubileum, 2002, där vi uppträde på Stortorget med renässanssånger. Tre föreställningar blev det under jubileumsveckan. 2005 har Folkpust varit på turné till Ryssland och St Petersburg. Det var en hektisk vecka där vi uppträdde på många platser. 2006 firade föreningen jubileum och då tog vi lite ledigt från allt resande och istället satte hela folkdanslaget upp en musikal på Gamla Musikaliska Akademien. Det var ett otroligt övande av både svenska, ryska och bulgariska sånger. Det blev en fantastisk föreställning. Att tävla i sång är något man kanske inte ska göra, men vi gör det ändå. det är ju alltid roligt att se hur man står sig i konkurrensen. Sagt och gjort åkte vi 2007 till Malta, Europas sydligaste land.  Där tävlade vi mot körer från många andra länder. När prisutdelningen var dags så visade sig det att Folkpust hade vunnit en silvermedalj. Det gladde oss väldigt. Se klipp från festvalen här. 2008 deltog vi i den 5.e nordisk-baltiska körfestivalen. Denna gång skedde den i Tartu, Estland. En helt fantastisk upplevelse. 2011 deltog Folkpust i en ny tävling. Denna gång i Riva del Garda. Här erövrande vi också en silvermedalj Se klipp här
Till Österrike och Salzburg åkte Folkpust 2013. (se klippet  4.14 in i det så kommer Kedjan) Här deltog vi i en stor internationell folkdansfestival och hann också sjunga i ”Sound of Music”-kyrkan i Mondsee. Det var spännande att få uppträda i kyrkan där en scen i en av världens mest berömda filmer ha spelats in.

2014 sjöng vi kaffets lov. Det blev låtar kring kaffe, kaffekask och kafferep. Att hitta det där lilla extra gör vi gärna i Folkpust.

Veckan efter midsommar 2015 deltog vi i den 8.e nordisk-baltiska körfestivalen som firade sitt 20-års jubileum genom att återvända till Riga. 7000 sångare var samlade och det var en helt fantastisk slutkonsert i den stora Mezapark.

2017 deltog kören i firandet av reformationen 500 år. Vi besökte Wittenberg och Martin Luthers Hochzeit d.v.s. hans bröllop. Vi uppträdde i renässanskläder.

Kören har också haft många framträdanden under 2018 och 2019.  Sedan blev det tyvärr Cavid-19 som stoppade oss under några år, men 2023 är vi igång för frullt och har haft flera framträdanden med bl.a. en egen konsert. En liten grupp sjön från stora scenen på Europeaden i Gotha

Folkpust har uppträtt bla. på följande platser:

Folkmusikfestivalen i Kaustby, Finland
Domkyrkan i Villius, Litauen
Stavanger Domkyrka, Norge
Musikaliska Akademien, Stockholm
Storkyrkan i Stockholm
Ersta Kyrka, Stockholm
Kungsholmens kyrka, Stockholm
Finska kyrkan, Stockholm
Klosterkyrkan i Montserrat, Spanien
Friluftsscenen i Klaipeda, Litauen
Riga lilla konsertsal, Lettland
Tartu hantverksby, Tartu, Estland
Frikyrkan, Reykjavik, Island
Svenska ambassaden, Berlin, Tyskland
Konsertsalen, Riva del Garda, Italien
Finlandiahuset, Helsingfors, Finland
Protestantiska kyrkan, Bad Ischl, Österrike
Konserthuset Mozarteum, Salzburg, Österrike
Vejle idrottscenter, Danmark
Körfestivalen i Visby
Kristine kyrka, Falun
Körfestivalen i Skien, Norge
Körfestivalen i Klaipeda, Litauen
Körfestivalen i Skinnskatteberg
S.t Nicholaskyrkan i Prag, Tjeckien
Peter Pauls fästningen, St Petersburg, Ryssland
Svenska Kyrkan, St. Petersburg, Ryssland
Peter och Pauls kyrka, St. Petersburg, Ryssland
KGBs stora konsertsal, St Petersburg, Ryssland
Lutherska Kyrkan, Schönau, Tyskland
Sliema konserthus, Malta
Gozo, Malta
Hallgrimskyrkan, Reykjavik, Island
Svenska kyrkan, Paris, Frankrike
Mont Saint Michel, Frankrike
Basilikan, Mondsee, Österrike
Domkyrkan, Salzburg
Sigulda, Lettland
Weberhof, Wittenberg
Sansoucci, Potsdam
Europeaden i Gotha, Tyskland

Vill du vara med så kontakta oss via e-post kedjan@fdgkedjan.se

Planer för 2024:

  • Framträdande i såväl folkdräkt som renässanskläder i mindre grupper
  • Intern sånghelg – vår och höst
  • Utlandsresa tillsammans med våra dansare