Folkpust 
Kedjans egen folksångsgrupp

(uppdaterad 2013-09-23)

 

Sången har alltid varit viktig i Kedjan. Ibland har det varit vanlig allsång och ibland har vi bildat små sånggrupper.

Vår nuvarande sånggrupp Folkpust startade 1981.Från starten var det ett 10-tal medlemmar i gruppen men under åren som gått har fler och fler medlemmar kommit till och vi räknar idag till närmare 40 mer eller mindre aktiva sångare.

Folkpust har specialiserat sig på att framförallt sjunga svensk folkmusik a cappella. Det är ganska naturligt att det blev så, då man inom Folkdansgillet Kedjan ville komplettera  uppvisningarna med just folkmusik och folksånger. Repertoaren är både profan och sakral. En hel del av sångerna har sitt ursprung i spelmansmusiken och då trallar man polskor eller rent av härmar fiolens läten. Eftersom Kedjan har rest en hel del utomlands, så har Folkpust en och annan utländsk folksång på repertoaren, inte allt för sällan översatt till svenska av någon av gruppens medlemmar.

Folkpust på Skansen 

Sedan några år  tillbaka sjunger Folkpust även sånger från tiden före 1600-talet. (medeltid och renässans.)
Vid framträdandena med den typen av musik har sånggruppen också tidstypiska dräkter. Med några få undantag har dessa sytts av föreningsmedlemmar.

Eftersom föreningen har rest en hel del utomlands, så har man numera också inom Folkpust en och annan utländsk folksång, inte allt för sällan översatt till svenska av någon av gruppens medlemmar.

Det finns många arrangemang och saker som Folkpust gör. 1999 deltog vi i körstämman i Skinnskatteberg. Många fina upplevelser i workhops med bl.a. Vocal Six och Fjedur.

År 2000 deltog Folkpust i den 3:e Nordisk-Baltiska Körfestivalen i Skien, Norge, den 32:a nordiska folk- dans- och spelmansstämma NORDLEK 2000 i Stavanger.

2001 åkte Kedjan till den internationella folklorefestivalen i Zakopane, Polen. Vi vann tre olika priser. Ett av dessa var  journalistpriset, ett pris som delades ut av den samlade journalistkåren till den grupp de ansåg var mest naturlig och trogen sin kultur. Priset kan räknas till en av de finaste man kan få vid festivalen.

2002 deltog vi i den 4:e Nordiska-Baltiska Körfestivalen i Klaipeda, Litauen. 

I september 2003 deltog Folkpust i den 6:e internationella Folksångfestivalen i Barcelona. festivalen var också en tävling och Folkpust tog hem en bronsmedalj i konkurrens med de andra deltagande körerna.

Ett stort engagemang var också Stockholms 750-års jubileum, 2002, där vi uppträde på Stortorget med renässanssånger. Tre föreställningar blev det under jubileumsveckan.

2005 har Folkpust varit på turné till Ryssland och St Petersburg. Det var en hektisk vecka å vi uppträdde på många platser.

 

Folkpust i Peter Pauls Fästningen

 

 

 

 

Foto: Alex Holm

2006 firade föreningen jubileum och då tog vi lite ledig från allt resande och istället satte hela folkdanslaget upp en musikal på Gamla Musikaliska Akademien. Det var ett otroligt övande av både svenska, ryska och bulgariska sånger. det blev en fantastisk föreställning.

Att tävla i sång är något man kanske inte ska göra, men vi gör det ändå. det är ju alltid troligt att se hur man står sig i konkurrensen. Sagt och gjort åkte vi 2007 till Malta, Europas sydligaste land.  Där tävlade vi mot körer från många andra länder. När prisutdelningen var dags så visade sig det att Folkpust hade vunnit en silvermedalj. Det gladde oss väldigt.  Se klipp från festivalen

2008 deltog vi i den 5.e nordisk-baltiska körfestivalen. Denna gång skedde den i Tartu, Estland. En helt fantastisk upplevelse.

2010 var det åter dags för en Nordisk-Baltiska körfestival. denna gång skedde det i Reykjavik på Island. För första gången deltog en kör från Grönland. Folkpust hade som vanligt en del framträdanden.

Kören firade 30-årsjubileum 2011. Detta kröntes med att vinna en silvermedalj i den internationella körtävlingen i Riva del Garda. Folkpust tog silver i kategorin - folksånger.

2012 deltog vi i den 7.e nordisk-baltiska körfestivalen, som gick av stapeln i Helsingfors. Att delta i dessa festivaler har blivit en tradition och vi ser redan fram emot jubileumsfestivalen 2015 i Riga.

2013 gjorde vi en resa tillsammans med våra danskollegor till Österrike och deltog i en musik- och sångfestival i Salzburg

Ja, sång berikar otroligt och nu jobbar vi vidare mot nya upplevelser. Närmast på tur står vår nypremiär på vår föreningens musikal Gustav Vasa och Dalkarlarna där Folkpust har en stor och viktig roll.

 


Läs mer om tävlingen i Barcelona och resan

Folkpust har bl.a annat uppträtt på följande ställen

Folkmusikfestivalen i Kaustby, Finland
Domkyrkan i Villius, Litauen
Stavanger Domkyrka, Norge
Musikaliska Akademien, Stockholm
Storkyrkan i Stockholm
Ersta Kyrka, Stockholm
Kungsholmens kyrka, Stockholm
Finska kyrkan, Stockholm
Klosterkyrkan i Montserrat, Spanien
Friluftsscenen i Klaipeda, Litauen
Riga lilla konsertsal, Lettland
Tartu hantverksby, Tartu, Estland
Frikyrkan, Reykjavik, Island
Svenska ambassaden, Berlin, Tyskland
Konsertsalen, Riva del Garda, Italien
Finlandiahuset, Helsingfors, Finland
Protestantiska kyrkan, Bad Ischl, Österrike
Konserthuset Mozarteum, Salzburg, Österrike
Vejle idrottscenter, Danmark
Körfestivalen i Visby
Körfestivalen i Skien, Norge
Körfestivalen i Klaipeda, Litauen
Körfestivalen i Skinnskatteberg
S.t Nicholaskyrkan i Prag, Tjeckien
Peter Pauls fästningen, St Petersburg, Ryssland
Svenska Kyrkan, St. Petersburg, Ryssland
Peter och Pauls kyrka, St. Petersburg, Ryssland
KGBs stora konsertsal, St Petersburg, Ryssland
Lutherska Kyrkan, Schönau, Tyskland
Sliema konserthus, Malta
Gozo, Malta
Hallgrimskyrkan, Reykjavik, Island
Svenska kyrkan, Paris, Frankrike
Mont Saint Michel, Frankrike
Basilikan, Mondsee, Österrike
Domkyrkan, Salzburg

Folkpust övar varje tisdag  kl. 18.30-21.00 på Olympia-teatern, Västmannagatan 56. T-bana Odenplan


Är du intresserad av att vara med skicka en E-post till kedjan@fdgkedjan.se.eller 
kontakta vår Sångsektion, Anja Lassila, tel. 0732-279915

Vi söker basar, tenorer och 1.a sopraner